Verhalen in glas in lood

Deze verhalen zijn het resultaat van het project 'Documentatie Glas in Loodramen Streekimpuls Maas en Meierij' van het Museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein.

Uitgangspunt van het project was de constatering dat veel mensen, en vooral de jeugd, de betekenis niet meer kennen van de verhalen en figuren die afgebeeld zijn in de glas in loodramen in kerken en andere gebouwen.

Door deze verhalen toegankelijk te maken zouden de verhalen en daarmee ook de ramen voor een breder publiek meer kunnen gaan leven. De kans dat daardoor de ramen behouden blijven zal daarmee toenemen.

Een eerste aanzet voor het project is in 2008 uitgevoerd met 6 kerken en een kapel in Ravenstein en directe omgeving. Daarvoor is subsidie ontvangen van de provincie Noord Brabant in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed.

Dit leidde tot veel positieve reacties, zodat een groter project werd geformuleerd voor 23 kerken in het gebied dat zich uitstrekt van Ravenstein tot en met St. Michielsgestel. Voor dit project werd subsidie toegezegd door de provincie Noord Brabant en de betreffende gemeenten : Bernheze, Landerd, Maasdonk, St. Michielsgestel, Oss en Uden. In het kader van de versterking van de leefbaarheid van het platteland werden de Nederlandse subsidies verdubbeld uit het Leader-programma van de EU.

Indien u geinteresseerd bent in dit project: Lees verder